Praatcafé jongdementie

Zorgcirkels Jongdementie organiseert een aantal keer per jaar een praatcafé jongdementie in Leuven. Dit praatcafé is een ontmoetingsplek voor personen met jongdementie en hun familie. We bieden een mix aan van informatieve thema-avonden met een gastspreker en meer informele ontmoetingsmomenten.

De avonden zijn laagdrempelig. Je hoeft niet in te schrijven, je kan veilig je verhaal vertellen zonder de aanwezigheid van andere professionele hulpverleners. Je hoeft niet deel te nemen aan het gesprek, gewoon luisteren kan ook

Het programma voor 2024 kan je hieronder vinden.

Bijeenkomsten voor iedereen:

 • Dinsdag 20 februari "Je beweegt met je brein, gestuurd vanuit je zintuiglijk gevoel! Maar wat als ook dementie beiden 'tackelt'?" - Spreker: Jo De Clercq
 • Dinsdag 24 september Erfelijkheid bij jongdementie - Spreker: Marijne Vandenbergh
 • Dinsdag 22 oktober Rouw en verlies - Spreker: Ellen Vandenbroeck

Bijeenkomsten voor zonen en dochters:

 • Dinsdag 26 maart Samen uit de spagaat komen als jonge mantelzorger. Spreker: Erna Claes Voel jij je, als jonge mantelzorger, regelmatig geklemd tussen allerlei rollen, verwachtingen en noden die op je afkomen?Mantelzorg heeft 2 kanten. Het zorgt enerzijds voor draagkracht en het ontwikkelen van een heel eigen levensvisie. Anderzijds kan het belastend zijn en brengt het heel wat met zich mee.
  Daarnaast ben je meer dan alleen maar mantelzorger; hoewel de mantelzorg verweven is met veel levensdomeinen, bestaat het risico dat het veel levensdomeinen gaat overschaduwen. Dat andere rollen zoals partner zijn, ouder zijn, collega zijn, volledig beleefd en gekleurd worden door de mantelzorg. En, dan ben je ook nog jezelf. Los van alle rollen die je opneemt, ben je ook een persoon met eigen gevoelens, gedachten en handelingen.
  De mantelzorg maakt je anders dan andere leeftijdsgenoten. En op een duur voel je je crisismanager, oppas, klusjesman en verlies je jezelf maar ook de relatie met de ander uit het oog.
  Hoe kan je omgaan met deze verwachtingen, de tegenstrijdige gevoelens, je eigen behoeften en hoe kan je daarin bewust keuzes gaan maken.
  Hoewel je uiteraard niet alle omstandigheden kan veranderen, focussen we op die aspecten waar je zelf invloed op kan hebben. We kijken naar de mogelijkheden om je draagkracht te bewaken alsook naar de hulp-en energiebronnen om je daarin te ondersteunen. Samen uit de spagaat komen dus.
 • Dinsdag 19 november  - Spreker: Anouck De Bruijn

Praktische informatie:

 • Deelnemen is gratis
 • Je mag, maar hoeft niet elke samenkomst aanwezig te zijn
 • Inschrijven is niet nodig
 • Steeds op een dinsdagavond
 • Telkens van 20u00 tot 21u30 in het ontmoetingshuis Zorgcirkels Jongdementie ('s Hertogenlaan 97, 3000 Leuven)
Praatcafé jongdementie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x