Het dagcentrum

Je zorgt voor jouw partner, ouders, … en dit vinden wij zeer bijzonder. Je zou graag wat tijd hebben om terug op krachten te komen, zodat jouw familielid zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen? Ben je op zoek naar gespecialiseerde zorg en omgangsadvies?

Zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen’ is het uitgangspunt van het zorgtraject dat we hanteren binnen de werking van de thuisondersteunende diensten.

Een inspirerend voorbeeld is het dagcentrum van De Wingerd. Dit centrum is o.a. gespecialiseerd in de zorg voor personen met jongdementie. De nadruk in ons aanbod ligt op het verderzetten van een actief leven vertrekkende vanuit de interesse van de persoon om activatie en stimulatie van de mogelijkheden van de bezoeker te optimaliseren. De pijlers binnen het zorgprogramma zijn  beweging, muziek, geheugentraining, buiten leven,  deelname aan het cultureel maatschappelijk leven via bezoeken aan musea, bibliotheken, … .

Er wordt gestreefd naar homogene groepen waarin de bezoeker maximaal in zijn kracht kan blijven functioneren zonder confrontatie met de verdere evolutie binnen het ziekteproces.

Een dag in het dagcentrum start altijd met een warm onthaal en verloopt volgens een vast patroon. Een professioneel team van verpleeg- en zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeut en muziektherapeut zorgt iedere dag voor activiteiten, individueel en in groep. Deze dagelijkse structuur draagt bij tot een geborgen en veilig gevoel bij de bezoekers. 

Ook de mantelzorger staat centraal in het dagcentrum. Het aanbod van de psycho-educatie dementie en nU, het verzekeren van de zorgcontinuïteit, familiegesprekken en overleg met de andere zorgpartners  waarbinnen de samenwerking met Zorgcirkels Jongdementie een rol speelt, zijn hierin de voornaamste actiepunten.

De echtgenote van een bezoeker vertelt: "Voor mij is het dagcentrum een zegen.

Vanaf de eerste dag was het verblijf een succes. Francis gaat nu al vier dagen per week naar het dagcentrum, steeds met even veel enthousiasme. De organisatie in het dagcentrum, de vriendelijkheid en het geduld van de begeleiders geven hem een goed gevoel. 

Een mantelzorger die zijn partner of vader of moeder enkele dagen per week naar een dagcentrum brengt, moet daar zeker geen schuldgevoel bij hebben. De zorg op de andere dagen zal nog zwaar genoeg zijn. Alle hobby's opgeven en zich alleen nog bezighouden met mantelzorg lijkt mij een onmogelijke opdracht die niemand jarenlang kan volhouden. Ook de zieke geliefde is daar niet mee gebaat.”

Het dagcentrum ligt op loopafstand van hét Ontmoetingshuis en is elke dag open:

  • op weekdagen van 8.30 tot 19 uur
  • in het weekend van 10 tot 19 uur.

Op weekdagen voorzien we busvervoer voor wie dat wenst van en naar het dagcentrum. Het centrum en het busvervoer zijn rolstoeltoegankelijk.

Contact:

Coördinator van de thuisondersteunende diensten
Cathy Sweerts
's Hertogenlaan 71
3000 Leuven
016 28 48 00
cathy.sweerts@wznd.be
Het dagcentrum

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x